Kategorie:
Czas przygotowania:
do 20 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 15 dkg pokrojonego w bardzo cienkie paski boczku
- 5 dkg startego żółtego sera
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 jajko, 3 żółtka
- 1/3 szklanki białego wina
- 1 średnia cebula
Sposób przygotowania:
Do miski wlewamy jajko i żółtka. Cały czas mieszając dodajemy starty ser zółty i pieprz. Na patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się z niego wytopi. Chrupiący boczek zdejmujemy na talerz, a na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w cienkie półtalarki cebulę.
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wino. Po 5 minutach dodajemy boczek i odstawiamy patelnię na bok. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron dodajemy do sosu i podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty.
Do gorących składników dolewamy powoli masę serowo-jajeczną, ciągle mieszając. Całość podgotować jeszcze 5 minut. Podawać natychmiast.