SPAGHETTI CARBONARA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>15 dkg pokrojonego w bardzo cienkie paski boczku</li>
<li>5 dkg startego żółtego sera</li>
<li>1 łyżka oliwy z oliwek</li>
<li>1 jajko, 3 żółtka</li>
<li>1/3 szklanki białego wina</li>
<li>1 średnia cebula</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Do miski wlewamy jajko i żółtka. Cały czas mieszając dodajemy starty ser zółty i pieprz.  Na patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się z niego wytopi. Chrupiący boczek zdejmujemy na talerz, a na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w cienkie półtalarki cebulę.
 
Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wino. Po 5 minutach dodajemy boczek i odstawiamy patelnię na bok. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron dodajemy do sosu i podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty.
 
Do gorących składników dolewamy powoli masę serowo-jajeczną, ciągle mieszając. Całość podgotować jeszcze 5 minut. Podawać natychmiast.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen