Kategorie:
Czas przygotowania:
do 40 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
Porcja na dużą blachę:
- 8 jajek
- 1,5 szkl. cukru
- 1 szkl. mąki ziemniaczanej
- 1 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g majonezu
- dowolne owoce (wiśnie, truskawki, rabarbar)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Jajka ubijamy z cukrem, aż do osiągniecia kremowej konsystencji. Do ubitych jajek dodajemy, ciagle miksując, obie mąki, na koncu dodając majonez. Ciasto wylewamy na blachę i wykładamy na nie owoce. Pieczemy ok. 40 minut w temp. 175stC. Gotowe ciasto obsypujemy cukrem pudrem. GOTOWE!
Dzięki dodatkowi majonezu, ciasto wychodzi przepyszne, słodkie i nie sypie sie, jak klasyczne ciasto piaskowe. Idealny, prosty i szybki w wykonaniu poczęstunek dla niezapowiedzianych gości.