PIERŚ KURCZAKA NA ZIELONYM MAKARONIE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 pierś kurczaka</li>
<li>sól, pieprz</li>
<li>zioła prowansalskie</li>
<li>ser żółty w plastrach</li>
<li>oliwa z oliwek lub olej do smażenia</li>
<li>1 opakowanie makaronu ze szpinakiem</li>
<li><a href="http://superdania.pl/przepis/sos-neapolitanski">sos neapolitański</a></li>
<li>starty parmezan</li>
<li>kilka listów świeżej bazylii do dekoracji</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy sos neapolitański.

Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety,  przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron.

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kawałki mięsa wrzucamy na rozgrzany olej, przysmażamy z jednej strony. Gdy mięso sie zrumieni, odwracamy kotlet na drugą stronę. Chwilę przysmażamy, a potem na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera żółtego.

Makaron wrzucamy do gotującej wody, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (około 5-7minut). Odlewamy.

Układamy makaron dookoła talerza, na środek kładziemy pierś kurczaka z serem, polewamy sosem neapolitańskim, posypujemy parmezanem i ozdabiamy liśćmi bazylii.

 

Polecam to danie na uroczyste obiady dla bardzo zajętych osób. Przygotowanie dania trwa niezwykle krótko, a jest ono na tyle efektowne, że pod wrażeniem będzie najbardziej wymagająca teściowa :).

Smacznego!

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen