Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
- 1 pierś kurczaka
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
- ser żółty w plastrach
- oliwa z oliwek lub olej do smażenia
- 1 opakowanie makaronu ze szpinakiem
- sos neapolitański
- starty parmezan
- kilka listów świeżej bazylii do dekoracji
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy sos neapolitański.
Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron.
Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kawałki mięsa wrzucamy na rozgrzany olej, przysmażamy z jednej strony. Gdy mięso sie zrumieni, odwracamy kotlet na drugą stronę. Chwilę przysmażamy, a potem na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera żółtego.
Makaron wrzucamy do gotującej wody, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (około 5-7minut). Odlewamy.
Układamy makaron dookoła talerza, na środek kładziemy pierś kurczaka z serem, polewamy sosem neapolitańskim, posypujemy parmezanem i ozdabiamy liśćmi bazylii.
Polecam to danie na uroczyste obiady dla bardzo zajętych osób. Przygotowanie dania trwa niezwykle krótko, a jest ono na tyle efektowne, że pod wrażeniem będzie najbardziej wymagająca teściowa :).
Smacznego!