PIERŚ KURCZAKA NA ZIELONYM MAKARONIE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 1 pierś kurczaka
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • ser żółty w plastrach
  • oliwa z oliwek lub olej do smażenia
  • 1 opakowanie makaronu ze szpinakiem
  • sos neapolitański
  • starty parmezan
  • kilka listów świeżej bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy sos neapolitański.

Pierś z kurczaka dzielimy na kotlety,  przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W tym samym czasie wstawiamy wodę na makaron.

Rozgrzewamy oliwę na patelni. Kawałki mięsa wrzucamy na rozgrzany olej, przysmażamy z jednej strony. Gdy mięso sie zrumieni, odwracamy kotlet na drugą stronę. Chwilę przysmażamy, a potem na każdy kawałek mięsa kładziemy plasterek sera żółtego.

Makaron wrzucamy do gotującej wody, gotujemy zgodnie z czasem podanym na opakowaniu (około 5-7minut). Odlewamy.

Układamy makaron dookoła talerza, na środek kładziemy pierś kurczaka z serem, polewamy sosem neapolitańskim, posypujemy parmezanem i ozdabiamy liśćmi bazylii.

 

Polecam to danie na uroczyste obiady dla bardzo zajętych osób. Przygotowanie dania trwa niezwykle krótko, a jest ono na tyle efektowne, że pod wrażeniem będzie najbardziej wymagająca teściowa :).

Smacznego!

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen