Kategorie:
Już od kilku lat kuchnia japońska święci swoje triumfy na kontynencie europejskim. Jest nie tylko modna, smaczna, ale przede wszystkim – zdrowa. Najlepszym dowodem na to jest chociażby średnia wieku Japończyków, która plasuje się na poziomie 84 lat! Nic dziwnego więc, że w pogoni za uciekającą młodością, coraz więcej naszych rodaków przekonuje się do tego na pozór prostego połączenia surowej ryby, gotowanego ryży i alg.
Niby nic, a jednak wiele. Pysznie, lekko, zdrowo, modnie, świeżo, kolorowo… Można tak w nieskończoność. Sushi podbija polskie stoły i serca coraz większej grupy naszych rodaków. Dla nas – moda, kulturowy snobizm i wygoda, dla Japończyków – sztuka, połączona z filozofią zdrowego życia. Czy można więc mówić w tym przypadku o nowym, zdrowym fast foodzie? Rodowici Azjaci byliby oburzeni takim wywodem, jednak coś bezsprzecznie w tym jest…
Swoistą wizytówką i elementem odróżniającym nowoczesne, postępowe miasto od zapyziałej mieściny stały się sushi bary i restauracje serwujące dania kuchni japońskiej. Z dnia na dzień zauważamy ich coraz więcej w naszym otoczeniu. Sushi pojawia się również w centrach handlowych, pasażach oraz pod postacią gotowych zestawów sushi, dostępnych w lepszych sieciach hipermarketów. To nowobogackie danie nie wywodzi się jednak z wyższej klasy społecznej, a wręcz przeciwnie. – Sushi sięga swoimi korzeniami ubogiej kuchni, gdzie surowa ryba podawana z ryżem doprawionym octem, była tanią, sprzedawaną na ulicy przekąską – tłumaczy sushi master z restauracji Sushi Tokyo w Poznaniu (www.sushi-tokyo.pl/zestawy-sushi).
Obecnie sushi przygotowuje się z najróżniejszych owoców morza, ryb, warzyw, grzybów. Sposobów i rodzajów jest wiele: sushi-nigri, sushi-maki, sushi-chirashi, sushi-temaki, sashimi. Te małe roleczki stają się często miniaturowymi dziełami sztuki, które możemy obserwować zwijane sprawnymi palcami profesjonalistów. Przygotowanie takiego posiłku wymaga zarówno wprawy, jak i czasu, dlatego tak wiele osób decyduje się na gotowe zestawy sushi z dowozem. To bardzo wygodne rozwiązanie dla zapracowanych mieszkańców dużych miast, goniących za karierą, a chcących jednocześnie odżywiać się zdrowo i szybko.
– Sushi jest źródłem pełnowartościowego białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych (za sprawą świeżej ryby) i wapnia (poprzez tofu). Wykazuje również właściwości grzybo- i bakteriobójcze (wasabi), a za sprawą alg morskich dostarcza organizmowi witamin (C, E, – podkreśla sushi master z restauracji Sushi Tokyo. Ponadto zawiera błonnik oraz wiele składników mineralnych m.in.: cynk, fluor, jod, fosfor, żelazo oraz potas i cenne aminokwasy. Zamów więc gotowy zestaw sushi, jeśli nie masz czasu na wyprawę do restauracji, ani siły by przygotować je sam.
Komentarze
Skomentuj