CIASTO NA PIZZĘ

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 40 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>0,5 kg mąki pszennej</li>
<li>1 paczka drożdży instant (np. dr Oetker)</li>
<li>1 szklanka ciepłej wody</li>
<li>pół łyżeczki soli</li>
<li>5 łyżek oleju (oliwy)</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Do dużej miski wsypać mąkę, wsypać drożdże, wlać ciepłą (nie gorącą!!) wodę i olej, dodać sól. Wszystkie składniki wymieszać i wyrobić ciasto, podsypując mąkę, jeżeli zajdzie taka potrzeba. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na ok. 15 minut.
 
W międzyczasie sporządzić farsz – pokroić warzywa, zetrzeć ser, itp. Gdy ciasto podrośnie należy je rozłożyć na naoliwionej blasze– rozciągając ciasto zwilżonymi palcami. Wierzch ciasta posmarować oliwą i sosem pomidorowym, wyłożyć wybrane składniki, posypać serem żółtym i piec ok. 25 minut w temperaturze 230stC.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen