Skrzydełka kurczaka w sosie słodko-kwaśnym

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • kilogram skrzydełek (mogą też być żeberka)
  • 1 ketchup pikantny
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki miodu
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Skrzydełka myjemy (żeberka kroimy i dzielimy na porcje). Rozgrzewamy piekarnik do 180stC.

Do dużej miski dodajemy cały ketchup, wciskamy czosnek, dodajemy miód i ocet. Dokładnie mieszamy i probujemy - całość powinna byćdość pikantna. Jeżeli potrzeba, doprawić sos solą i pieprzem. 

Do miski dodajemy skrzydełka i całość dokładnie mieszamy, aby mięso pokryło się dokładnie sosem. Odstawić na 20-30minut do lodówki (nie jest to konieczne).

W dużym naczyniu żaroodpornym rozłożyć skrzydełka z sosem, włożyć do gorącego piekarnika i piec ok. 1 godzinę (aż skrzydełka będą miękkie).

Gotowe skrzydełka podawać z ziemniakami lub ryżem i dowolną sałatką.

 

 

Świetne danie, jeżeli nie chce nam się długo stać nad garnkami, aby przygotować obiad. 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen