SPAGHETTI BOLOGNESE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>500g makaronu spaghetti</li>
<li>400g mięsa mielonego</li>
<li>2 cebule</li>
<li>2 ząbki czosnku</li>
<li>1 puszka krojonych pomidorów</li>
<li>3-4 łyżki oliwy</li>
<li>100g żółtego sera (najlepiej parmezan)</li>
<li>1 duża łyżka koncentratu pomidorowego</li>
<li>pęczek natki pietruszki</li>
<li>sól, pieprz, papryka chili, papryka słodka</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Na oliwie podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się zrumieni - wycisnąć na patelnię ząbek czosnku i wymieszać. Partiami dodawać mięso mielone, rozgniatając je na patelni widelcem i smażyć aż mięso się zrumieni. Nie dodawać całego mięsa od razu, ponieważ „puści” wodę i ugotuje się zamiast usmażyć.
 
Po 15 minutach dorzucić pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Doprawić i gotować jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania dodać posiekany pęczek natki pietruszki. Jeżeli sos niewystarczająco się zredukuje, należy go zagęścić łyżeczką mąki ziemniaczanej. Mąkę ziemniaczaną należy przed dodaniem do gorącej potrawy rozmieszać w niewielkiej ilości zimnej wody.
 
Makaron wyłożyć na talerz obiadowy, zalać sosem bolońskim i posypać startym żółtym serem. Ozdobić liśćmi bazylii i ćwiartkami pomidorków koktajlowych.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen