DYNIA Z POMIDORAMI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 1 kg dyni
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g przecieru pomidorowego
  • 2-3 łyżki oleju
  • pęczek zielonej pietruszki
  • pieprz i sól

Sposób przygotowania: 

Dynię obrać i pokroić w kostkę (pójdzie nam łatwiej, gdy wcześniej przekroimy dynię na 4-6 części, wyjmiemy pestki i wsadzimy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15minut).

 

Pokrojoną dynię poddusić chwilę na wysokiej patelni z odrobiną oleju, dodać pokrojoną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy, sól i pieprz.

 

Wszystko razem dusić do miękkości ok. 30 minut.

 

Dynia jest niskokaloryczna i pyszna. Jest bogata w białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. W sezonie warto więc wprowadzić to warzywo do codziennej diety.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen