DYNIA Z POMIDORAMI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 kg dyni</li>
<li>2 ząbki czosnku</li>
<li>200g przecieru pomidorowego</li>
<li>2-3 łyżki oleju</li>
<li>pęczek zielonej pietruszki</li>
<li>pieprz i sól</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Dynię obrać i pokroić w kostkę (pójdzie nam łatwiej, gdy wcześniej przekroimy dynię na 4-6 części, wyjmiemy pestki i wsadzimy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15minut).
 
Pokrojoną dynię poddusić chwilę na wysokiej patelni z odrobiną oleju, dodać pokrojoną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
 
Wszystko razem dusić do miękkości ok. 30 minut.
 
Dynia jest niskokaloryczna i pyszna. Jest bogata w białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. W sezonie warto więc wprowadzić to warzywo do codziennej diety.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen