Kategorie:
Czas przygotowania:
do 30 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 1 kg dyni
- 2 ząbki czosnku
- 200g przecieru pomidorowego
- 2-3 łyżki oleju
- pęczek zielonej pietruszki
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Dynię obrać i pokroić w kostkę (pójdzie nam łatwiej, gdy wcześniej przekroimy dynię na 4-6 części, wyjmiemy pestki i wsadzimy do rozgrzanego piekarnika na ok. 15minut).
Pokrojoną dynię poddusić chwilę na wysokiej patelni z odrobiną oleju, dodać pokrojoną natkę pietruszki, zmiażdżony czosnek, przecier pomidorowy, sól i pieprz.
Wszystko razem dusić do miękkości ok. 30 minut.
Dynia jest niskokaloryczna i pyszna. Jest bogata w białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. W sezonie warto więc wprowadzić to warzywo do codziennej diety.