SPAGHETTI CARBONARA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 15 dkg pokrojonego w bardzo cienkie paski boczku
  • 5 dkg startego żółtego sera
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 jajko, 3 żółtka
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1 średnia cebula

Sposób przygotowania: 

Do miski wlewamy jajko i żółtka. Cały czas mieszając dodajemy starty ser zółty i pieprz.  Na patelni smażymy boczek, aż tłuszcz się z niego wytopi. Chrupiący boczek zdejmujemy na talerz, a na tym samym tłuszczu smażymy pokrojoną w cienkie półtalarki cebulę.

 

Gdy cebula się zeszkli, dodajemy wino. Po 5 minutach dodajemy boczek i odstawiamy patelnię na bok. Gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu. Po ugotowaniu makaron dodajemy do sosu i podgrzewamy całość jeszcze 3 minuty.

 

Do gorących składników dolewamy powoli masę serowo-jajeczną, ciągle mieszając. Całość podgotować jeszcze 5 minut. Podawać natychmiast.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen