Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>1kg świeżego karpia</li>
<li>1/2 kg marchwi</li>
<li>1/2 kg pasternaku</li>
<li>1/2 kg pietruszki</li>
<li>sos sojowy</li>
<li>imbir w proszku</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Rybę umyć, usunąć pęcherzyk żółciowy i tarczycę (żółta, gorzka kość). Resztę zostawić nietkniętą, tzn łuski, głowę, płetwy (oczy wg uznania). Pociąć rybę na kawałki, marchew, pasternak, pietruszkę pokroić na grube kawałki, wszystko włożyć do szybkowara, zalać wodą o gotować pod ciśnieniem 2-3 godziny. Po ugotowaniu podzielić zupę na 5 porcji i zjeść w ciągu 5 dni. Każdą porcję przed spożyciem podgrzać, przyprawić sosem sojowym i imbirem (można dodać kawałek świeżego imbiru), posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
Jeść gorące.
Rewelacyjna zupa na "sezon grypowy". Wzmacnia, dodaje energii. Wymaga nieco wprawy, ale warto!