Kategorie:
Czas przygotowania:
do 20 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 800g jogurtu naturalnego lub śmietany
- pęczek botwinki
- 2 małe ogórki
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku i/lub koperku
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
dodatkowo:
- jajka na twardo
Sposób przygotowania:
Buraczki pokroić w wąskie paski i podgotować ok. 15 minut w osolonym wrzątku. Odcedzić i zostawić do przestygnięcia.
Do przestudzonych buraczków dodać pokrojone w kostkę ogórki i rzodkiewki, drobno posiekaną zieleninę i zalać jogurtem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Po dokładnym wymieszaniu odstawić do lodówki i mocno schłodzić.
Chłodnik podawać w głębszym talerzu, z pokrojonym w plastry jajkiem na twardo. SMACZNEGO!
To propozycja na dzisiejszy obiad, w ten upalny dzień. Warto poświęcić chwilę, aby cieszyć się tym smakiem i aromatem sezonowych warzyw.