GAZPACHO - CHŁODNIK Z POMIDORÓW

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>500g pomidorów</li>
<li>mały ogórek</li>
<li>czerwona papryka</li>
<li>zielona papryka</li>
<li>pół cebuli</li>
<li>bazylia, pietruszka</li>
<li>1 łyżeczka przecieru pomidorowego</li>
<li>ząbek czosnku</li>
<li>łyżka oliwy z oliwek</li>
<li>grzanki z kromek chleb tostowego smażonych na oliwie</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Pomidorom zdejmujemy skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, ogórek i obie papryki również kroimy w drobną kostkę. Trochę warzyw odłożyć, resztę wrzucić do garnka i zmiksować na gładką masę. Dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, przecier pomidorowy, sól i pieprz i wymieszać. 
Gotowe gazpacho posypać pokrojoną bazylią i pietruszką i mocno schłodzić (20 min z zamrażarce lub 2 godziny w lodówce).
Gazpacho podawać w miseczkach. Jako dodatki, na osobnych talerzach należy podać pokrojone warzywa i grzanki. 
 

Rewelacyjna alternatywa na zupę w upalne dni. Pomidory najlepiej pozbawić skórki nacinając je i wkładając na kilka minut do wrzątku, a następnie zalewając wrzącą wodą. By przepis był jeszcze szybszy, najlepiej użyć pomidorów z puszki.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen