Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
- 500g pomidorów
- mały ogórek
- czerwona papryka
- zielona papryka
- pół cebuli
- bazylia, pietruszka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy z oliwek
- grzanki z kromek chleb tostowego smażonych na oliwie
Sposób przygotowania:
Pomidorom zdejmujemy skórki, pozbawiamy nasion i kroimy w drobną kostkę. Cebulę, ogórek i obie papryki również kroimy w drobną kostkę. Trochę warzyw odłożyć, resztę wrzucić do garnka i zmiksować na gładką masę. Dodać zmiażdżony czosnek, oliwę, przecier pomidorowy, sól i pieprz i wymieszać.
Gotowe gazpacho posypać pokrojoną bazylią i pietruszką i mocno schłodzić (20 min z zamrażarce lub 2 godziny w lodówce).
Gazpacho podawać w miseczkach. Jako dodatki, na osobnych talerzach należy podać pokrojone warzywa i grzanki.
Rewelacyjna alternatywa na zupę w upalne dni. Pomidory najlepiej pozbawić skórki nacinając je i wkładając na kilka minut do wrzątku, a następnie zalewając wrzącą wodą. By przepis był jeszcze szybszy, najlepiej użyć pomidorów z puszki.