Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 1 szklanka letniego mleka
- mąka
- 1 jajko
- 1/2 kostki drożdży
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć i wymieszać w 1/4 szklanki mleka. Pozostałe mleko wymieszać z mąką, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jajko, rozpuszczone drożdże i rozmieszać dość długo i dokładnie, aby ciasto "nałapało" powietrza. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.
Po upływie tego czasu smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu formując nieduże placuszki, przewracając gdy się zrumienią. Usmażone racuchy osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.