RACUCHY BABUNI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 1 szklanka letniego mleka
  • mąka
  • 1 jajko
  • 1/2 kostki drożdży
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania: 

Drożdże pokruszyć i wymieszać w 1/4 szklanki mleka.  Pozostałe mleko wymieszać z mąką, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jajko, rozpuszczone drożdże i rozmieszać dość długo i dokładnie, aby ciasto "nałapało" powietrza. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.

 

Po upływie tego czasu smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu formując nieduże placuszki, przewracając gdy się zrumienią. Usmażone racuchy osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen