Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
<ul>
<li>2 jajka</li>
<li>1 – 1,5 szklanki mleka</li>
<li>1 – 1,5 szklanki mąki</li>
<li>odrobina soli</li>
<li>3 łyżki oleju</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Do wysokiej miski wbijamy jajka, wsypujemy mleko, mąkę, sól i olej. Ubijamy wszystko, aż ciasto nabierze jednolitej konsystencji. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to możemy dodać wody. Po przygotowaniu, odstawiamy ciasto na ok. 15 minut.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy naleśniki partiami. Nadziewamy dowolnym farszem.
Z tych proporcji można przygotować ok. 10-12 naleśników. Część mleka mozna zastąpić gazowaną wodą mineralną, nada to naleśnikom "lekkości".