Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>1 kg kiszonej kapusty</li>
<li>woda</li>
<li>liść laurowy, ziele angielskie</li>
<li>mąka pszenna, olej (oliwa)</li>
<li>sól, pierz do smaku</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Kapustę kiszoną płuczemy, wkładamy do garnka i wlewamy tyle wody, żeby przykryć kapustę. Dodajemy 2-3 listki laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż kapusta zmięknie. Do osobnego pojemnika odlewamy około połowy wody z ugotowanej kapusty. Gdy kapusta jest już gotowa, robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wsypujemy 2-3 łyżki mąki. Smażymy tak długo, aż mąka się zrumieni. Wtedy bierzemy chochlą wodę z ugotowanej kapusty i wlewamy na patelnię mieszając intensywnie, aby rozmieszać grudki mąki. Wlewamy całość do ugotowanej kapusty i gotujemy razem jeszcze około 1 minuty. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą.
Kapusta zasmażana do doskonały i przepyszny dodatek do drugiego dania.