Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>główka młodej kapusty</li>
<li>2 cebule</li>
<li>20 dkg pieczarek</li>
<li>1-2 laski kiełbasy</li>
<li>2-3 łyżki przecieru pomidorowego</li>
<li>olej lub oliwa z oliwek</li>
<li>sól, pieprz, słodka papryka, ew. przyprawa maggi do smaku</li>
<li>pęczek koperku</li>
</ul>
<p>Do zasmażki:</p>
<ul>
<li> 3 łyżki masła (najlepiej klarowanego)</li>
<li> 2 łyżki mąki</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Kapustę dość drobno poszatkować, wrzucić do dużego garnka i zalać wodą z łyżką soli. Gotować, aż grubsze kawałki kapustki zmiękną. Wtedy odlewamy większość wody, zostawiając niewielką jej ilość na dnie.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy na patelnię kolejno: najpierw pokrojoną w kostkę kiełbasę, gdy się zrumieni – dodajemy pokrojoną drobno cebulę. Gdy cebula się zeszkli – dodajemy pokrojone w dość grube plasterki pieczarki. Smażymy jeszcze 5 minut.
Teraz należy dodać do ugotowanej kapusty zawartość patelni i dokładnie wymieszać. Całość przyprawić do smaku solą, pieprzem i przyprawami, na końcu dodając przecier pomidorowy.
Zrobić zasmażkę: na rozgrzanym maśle zrumienić mąkę. Następnie zdjąć patelnię z ognia i wlać na nią chochelkę wody pozostałej z gotowania kapusty. Dokładnie wymieszać, aby nie pozostały żadne grudki. Gotową zasmażkę dodać do kapusty i mieszać bigos do chwili, aż zgęstnieje. Na koniec dodać posiekany koperek i całość podgotować razem jeszcze przez 5 minut.
Bigos z młodej kapustki najlepiej smakuje z pieczywem, można też go podać z młodymi ziemniaczkami.