Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>główka kapusty </li>
<li>1 cebula</li>
<li>liść laurowy, ziele angielskie</li>
</ul>
<p><em>Sos winny:</em></p>
<ul>
<li>2,5 łyżki mąki</li>
<li>2 łyżki masła</li>
<li>1 łyżka cukru</li>
<li>1 łyżka octu</li>
<li>sól, pieprz, vegeta do smaku</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Kapustę należy poszatkować, włożyć do garnka i zalać wodą tak, aby ją przykryć. Do garnka dorzucić także pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotować całość, aż kapusta będzie miękka.
Przygotować sos winny: Na patelni rozpuścić masło, wsypać 2,5 łyżki mąki i smażyć aż się zrumieni. Wtedy dolać chochlę wody z ugotowanej kapusty, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Na samym końcu doprawić octem i cukrem.
Kapustę odcedzić, wlać gotowy sos winny i dokładnie wymieszać. Całość należy podgotować jeszcze 5 minut.
Ta wersja dania z kapusty jest wyśmienita jako dodatek do dań mięsnych z wieprzowiny lub wołowiny.