SURÓWKA Z CZERWONYCH BURAKÓW

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1kg buraków</li>
<li>2 jabłka</li>
<li>sok z cytryny</li>
<li>1 pęczek natki pietruszki</li>
<li>2 cebule</li>
<li>sól,pieprz, cukier do smaku</li>
<li>oliwa z oliwek</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Buraki trzeba umyć i ugotować do miękkości. Gdy wystygną, obieramy je ze skórek i trzemy na tarce o grubych oczkach.

Jabłka musimy obrać, także zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dodać do buraków. Natkę pietruszki należy posiekać, a cebulę obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Oba składniki dorzucić do miski z burakami.  Składniki w misce należy doprawić do smaku przyprawami, sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Gotową surówkę teraz trzeba odstawić na 1h do lodówki, żeby smaki się połączyły ze sobą. 

 

Smaczny i zdrowy dodatek do świątecznego obiadu. Nie dla leniwych Smile

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen