Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- 1 puszka pomidorów krojonych
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, chili w proszku do smaku
- oliwa lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy posiekany czosnek i wrzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 10 minut.
Patelnię zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Jeśli będzie to potrzebne, można rozrzedzić powstały niewielką ilością wody wodą. Sos neapolitański powinien być gęsty.
Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i chili.
Jest to fantastyczna baza do wielu dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Sos najlepiej smakuje z makaronem typu spaghetti lub świderki.