SOS NEAPOLITAŃSKI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 cebula</li>
<li>ząbek czosnku</li>
<li>1 puszka pomidorów krojonych</li>
<li>1 łyżka koncentratu pomidorowego</li>
<li>pęczek natki pietruszki</li>
<li>sól, pieprz, chili w proszku do smaku</li>
<li>oliwa lub olej do smażenia</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy posiekany czosnek i wrzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 10 minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Jeśli będzie to potrzebne, można rozrzedzić powstały niewielką ilością wody wodą. Sos neapolitański powinien być gęsty.

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i chili.

    Jest to fantastyczna baza do wielu dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Sos najlepiej smakuje z makaronem typu spaghetti lub świderki.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen