Zupa wzmacniająca

Składniki:
- 1kg świeżego karpia
- 1/2 kg marchwi
- 1/2 kg pasternaku
- 1/2 kg pietruszki
- sos sojowy
- imbir w proszku
Czas przygotowania:
do 3 godzin Rybę umyć, usunąć pęcherzyk żółciowy i tarczycę (żółta, gorzka kość). Resztę zostawić nietkniętą, tzn łuski, głowę, płetwy (oczy wg uznania). Pociąć rybę na kawałki, marchew, pasternak, pietruszkę pokroić na grube kawałki, wszystko włożyć do szybkowara, zalać wodą o gotować pod ciśnieniem 2-3 godziny. Po ugotowaniu podzielić zupę na 5 porcji i zjeść w ciągu 5 dni. Każdą porcję przed spożyciem podgrzać, przyprawić sosem sojowym i imbirem (można dodać kawałek świeżego imbiru), posypać poszatkowanym szczypiorkiem.
Jeść gorące.
Rewelacyjna zupa na "sezon grypowy". Wzmacnia, dodaje energii. Wymaga nieco wprawy, ale warto!
- 4525 odsłony
Komentarze
Dodaj komentarz