BOTWINKA - ZUPA Z MŁODYCH BURACZKÓW

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

 

  • 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  • 3 ziemniaki
  • 3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej – kubeczek jogurtu)
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • pół pęczka koperku i pietruszki

Dodatkowo:

  • jajka ugotowane na twardo

Sposób przygotowania: 

Botwinkę dokładnie umyć, małe buraczki pokroić w kostkę, a liście w paski.

 

Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować 2l wody i wrzucić warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojoną drobno botwinkę i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną.

 

Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz.

 

Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa. Botwinka w trakcie gotowania traci swój piękny, czerwony kolor, przybierając kolor „ścierki”. Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane  1-2 buraczki i całość podgotować jeszcze 2-3 minuty.  Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Z tego samego powodu zawsze wlewa się łyżkę octu do barwników przed farbowaniem jajek.

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)