Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
- 1 pęczek botwiny (buraczków z liśćmi)
- 1 pietruszka
- 2 marchewki
- 1/2 selera
- 3 ziemniaki
- 3 łyżki śmietany 18% (w wersji dietetycznej – kubeczek jogurtu)
- sól i pieprz do smaku
- ½ cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- pół pęczka koperku i pietruszki
Dodatkowo:
- jajka ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
Botwinkę dokładnie umyć, małe buraczki pokroić w kostkę, a liście w paski.
Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W dużym garnku zagotować 2l wody i wrzucić warzywa oraz pokrojone w kostkę buraczki. Gdy warzywa zmiękną, dodać pokrojoną drobno botwinkę i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie wcisnąć cytrynę i dodać cukier. Rozmieszać śmietanę z niewielką ilością zupy i wlać całość do garnka. Zupę posypać obficie pokrojoną drobno zieleniną.
Na talerzu układać pokrojone w ćwiartki jajka i zalewać zupką. Można jeszcze dodać śmietanę bezpośrednio na talerz.
Łatwa i szybka w przygotowaniu zupa. Botwinka w trakcie gotowania traci swój piękny, czerwony kolor, przybierając kolor „ścierki”. Zachowuje jednak przy tym swój niepowtarzalny smak. Aby przywrócić piękny kolor zupie, najlepiej po dodaniu soku z cytryny, a przed zabieleniem zupy śmietaną – wrzucić odłożone wcześniej i obrane 1-2 buraczki i całość podgotować jeszcze 2-3 minuty. Buraczki, oddając kolor - przywrócą go zupie, a cytryna zapobiegnie ponownej utracie koloru. Z tego samego powodu zawsze wlewa się łyżkę octu do barwników przed farbowaniem jajek.