SOS NEAPOLITAŃSKI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • pęczek natki pietruszki
  • sól, pieprz, chili w proszku do smaku
  • oliwa lub olej do smażenia

Sposób przygotowania: 

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni, dodajemy posiekany czosnek i wrzucamy pomidory z puszki. Gotujemy ok. 10 minut.

Patelnię zdejmujemy z ognia i miksujemy zawartość. Jeśli będzie to potrzebne, można rozrzedzić powstały niewielką ilością wody wodą. Sos neapolitański powinien być gęsty.

Natkę pietruszki drobno siekamy i dodajemy do sosu pomidorowego. Przyprawiamy całość solą, pieprzem i chili.

    Jest to fantastyczna baza do wielu dań zarówno wegetariańskich, jak i mięsnych. Sos najlepiej smakuje z makaronem typu spaghetti lub świderki.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen