WĄTRÓBKA W SOSIE ŚMIETANOWYM

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>50 dkg wątróbki (najlepiej drobiowej)</li>
<li>2 cebule</li>
<li>3 jabłka</li>
<li>2-3 łyżki mąki</li>
<li>olej</li>
<li>3/4 szklanki śmietany 18%</li>
<li>2 łyżki musztardy</li>
<li>3 łyżeczki sosu pieczeniowego ciemnego</li>
<li>estragon, tymianek</li>
<li>pieprz i sól&nbsp;</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Wątróbkę oczyścić z żyłek i ścięgien i pokroić w dość cienkie paski. Cebulę posiekać w drobną kostkę.
 
Jabłka pokroić w plastry, wycinając gniazda nasienne. Każdy plaster oprószyć mąką z obu stron i obsmażyć z obu stron na patelni, aż się zrumienią.
 
Usmażone jabłka wyjąć na talerz i odsączyć z tłuszczu. Na ten sam olej wrzucić pokrojoną w paseczki wątróbkę z cebulą i smażyć, aż oba składniki zmiękną. Dopiero pod koniec smażenia przyprawić wątróbkę solą i pieprzem, wtedy pozostanie miękka.
 
Do garnka wlać śmietanę, dodać sos pieczeniowy, musztardę, zioła i doprowadzić do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. 

Na okrągły talerz po obwodzie ułożyć plasterki jabłek, na środek wyłożyć wątróbkę i polać ją przygotowanym sosem. Podawać z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty. Pychota!

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen