Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>½ kg kapusty kiszonej</li>
<li>1 cebula</li>
<li>2 marchewki</li>
<li>jabłko</li>
<li>posiekany pęczek natki pietruszki</li>
<li>sól, pieprz, cukier do smaku</li>
<li>oliwa z oliwek</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Kapustę wyciagamy z opakowania i wkładamy do miski. Jeżeli kapusta będzie za kwaśna, należy ją przepłukać uprzednio wodą.
Marchewkę i jabłko ścieramy na grubej tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy. To wszystko dorzucamy do kiszonej kapusty i dokładnie mieszamy ze sobą.
Całość polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Składniki surówki dokładnie mieszamy ze sobą i odkładamy do lodówki na 15 minut.
Ta surówka to bomba witaminowa, polecam ją zwłaszcza w ubogim w witaminy okresie przedwiosennym.