PIEROGI RUSKIE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 40 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<p>Farsz:</p>
<p>1/2 kg ugotowanych ziemniaków</p>
<ul>
<li>1/2 kg sera białego półtłustego</li>
<li>2 cebule</li>
<li>sól, pieprz, papryka słodka</li>
</ul>
<p>Ciasto na pierogi:</p>
<ul>
<li>1/2kg mąki pszennej</li>
<li>1 szkl. ciepłej wody</li>
<li>łyżka oleju</li>
</ul>
<p>&nbsp;</p>

Sposób przygotowania: 

Farsz:

Ziemniaki (w wersji ekspresowej mogą być ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego) obrać, ugotować do miękkości (około 20-25min), a gdy przestygną - porządnie je ugnieść.

Obie cebule należy pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumienią.

Do ugniecionych ziemniaków dodać biały ser i podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.

 

Ciasto:

Mąkę wysypać do miski, zrobić dołek pośrodku, wlać ciepłą wodę i olej i dokładnie wymieszać, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.

Z ciasta wycinać kółka, nakładać farsz i formować małe pierogi sklejając dokładnie brzegi. Pierogi wrzucać do gorącej, osolonej wody i gotować, aż do wypłynięcia. SMACZNEGO!

 

Tradycyjnie polskie "pierogi ruskie" podaje sie ze skwarkami i/lub cebulką. Ja najbardziej lubię je polane śmietaną i posypane pieprzem. 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen