Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
Farsz:
1/2 kg ugotowanych ziemniaków
- 1/2 kg sera białego półtłustego
- 2 cebule
- sól, pieprz, papryka słodka
Ciasto na pierogi:
- 1/2kg mąki pszennej
- 1 szkl. ciepłej wody
- łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Farsz:
Ziemniaki (w wersji ekspresowej mogą być ugotowane ziemniaki z dnia poprzedniego) obrać, ugotować do miękkości (około 20-25min), a gdy przestygną - porządnie je ugnieść.
Obie cebule należy pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumienią.
Do ugniecionych ziemniaków dodać biały ser i podsmażoną cebulkę i dokładnie wymieszać. Na końcu doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
Ciasto:
Mąkę wysypać do miski, zrobić dołek pośrodku, wlać ciepłą wodę i olej i dokładnie wymieszać, podsypując mąką, jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie. Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.
Z ciasta wycinać kółka, nakładać farsz i formować małe pierogi sklejając dokładnie brzegi. Pierogi wrzucać do gorącej, osolonej wody i gotować, aż do wypłynięcia. SMACZNEGO!
Tradycyjnie polskie "pierogi ruskie" podaje sie ze skwarkami i/lub cebulką. Ja najbardziej lubię je polane śmietaną i posypane pieprzem.