SAŁATKA JARZYNOWA TRADYCYJNA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 kg ziemniaków,</li>
<li>1 kg marchwi</li>
<li>1 kg pietruszki</li>
<li>1 mały seler,</li>
<li>6 jajek na twardo,</li>
<li>6 ogórków kiszonych</li>
<li>1 jabłko</li>
<li>1 puszka groszku zielonego, konserwowego,</li>
<li>natka pietruszki</li>
<li>duży słoik majonezu</li>
<li>sól, pieprz do smaku,</li>
<li>2-3 łyżki musztardy sarepskiej</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Ziemniaki, marchew, pietruszkę, seler umyć pod kranem i ugotować w łupinach do miękkości. Jajka ugotować na twardo.

 

Do dużej miski, w której łatwo będzie na końcu wymieszać sałatkę, na grubej tarce jarzynowej zetrzeć wszystkie ziemniaki, jabłko i ogórki kiszone.

 

Marchew, pietruszkę, seler i jajka pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać puszkę odsączonego groszku konserwowego i majonez. Na końcu dodać drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.

 

Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą, pieprzem i musztardą.

 

Do sałatki można dodać też cebulę lub pora, zyska wtedy na ostrości, ale krócej zachowa świeżość. Zamiast/oprócz groszku konserwowego można dodać kukurydzę konserwową, doda ona słodyczy sałatce.

 

Mijają lata, a sałatka jarzynowa nadal dumnie gości na naszych stołach.  Niby wszędzie znana i taka sama, a co dom (i co gospodyni ) to różne wariacje na temat proporcji i składników. Powyższy przepis to nasza rodzinna wersja sałatki jarzynowej, jest żelazną pozycją w każdym świątecznym zestawie dań i przekąsek. Dużo z nią roboty, ale efekt od lat niezapomniany.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen