Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>kurczak</li>
<li>1,5-2l wody (najlepiej niegazowana)</li>
<li>kurkuma</li>
<li>liść laurowy</li>
<li>1/2 kg marchwi</li>
<li>1/2 kg selera (cały)</li>
<li>1/2 kg pietruszki (cały)</li>
<li>1 por</li>
<li>5-6 sztuk grzybów shitake</li>
<li>pasta miso</li>
<li>glon kombu</li>
<li>sok z imbiru</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Kurczaka gotować ok. 2 godzin w wodzie z dodatkiem kurkumy i liściem laurowym. Po 2 godzinach dodać włoszczyznę: marchew, pseler, pietruszkę, pora. Gotować kolejne 2 godziny.
Bulion przecedzić, dodać grzybki shitake, glon kombu (ok. 8 cm) oraz białą częścią pora i gotować jeszcze 20 minut.
Pod koniec gotowania dodać pokrojone zielone listki pora, wyłączyć palnik. Doprawić gotową zupę pastą miso i sokiem z imbiru.
Zdrowa egzotyka we własnej kuchni. Zupa miso działa dobroczynnie na nasz układ trawienny i krwionośny oraz system odpornościowy. W sam raz na trwający sezon grypy i przeziębienia.
Pastę miso możemy kupić w sklepach ze zdrową żywnością.