PULPETY W PIECZARKOWYM SOSIE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>½ kg mięsa mielonego</li>
<li>1 jajko</li>
<li>½&nbsp; suchej bułki</li>
<li>pęczek posiekanej natki pietruszki</li>
<li>1 ząbek czosnku</li>
<li>sól i pieprz do smaku</li>
<li>1 płaska łyżeczka papryki słodkiej</li>
<li>2 łyżki mąki</li>
<li>5-6 dużych pieczarek</li>
<li>1 mała cebula</li>
<li>2 łyżki masła</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Siekamy cebulę w drobną kostkę.

 

Do mielonego mięsa należy dodać posiekaną natkę pietruszki, uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę, sól, pieprz i jajko. Wciskamy ząbek czosnku i dokładnie wyrabiamy. 

 

Z mięsa formujemy niewielkie kulki i wrzucam je do garnka z wrzącą wodą. Ręce najlepiej zmoczyć uprzednio wodą, łatwiej będzie się wtedy formowało kulki z mięsa. Pulpety gotujemy około 15 minut. Ugotowane pulpety wyciągamy na talerz i odstawiamy na chwilę.

 

Gdy pulpety się gotują, na wysokiej patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane). Podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, aż się zrumienią. Zalewamy połową szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.

 

Mąkę rozprowadzamy dwiema łyżkami wody i wlewamy przygotowaną i dobrze rozmieszaną  zaklepkę do sosu. Mieszamy całość, aż zgęstnieje.

 

W tak przygotowany sos przekładamy pulpety i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajmy 3 łyżki śmietany, uprzednio rozprowadzonej niewielką ilością gorącego sosu.  Na końcu posypujemy gotowy sos resztą posiekanej natki pietruszki.

  Pulpety w pieczarkowym sosie można podać z ziemniakami lub makaronem. Mnie jednak najbardziej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen