PYSZNY TORT BEZOWY

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li><a href="http://superdania.pl/przepis/biszkopt-ktory-sie-zawsze-udaje">biszkopt&n...
<li>duża paczka bezów (na imprezy dla dzieci polecam kolorowe)</li>
<li>0.5 kg świeżych truskawek lub paczka mrożonych</li>
<li>500ml śmietanki 30% (najlepiej 2 opakowania po 250ml)</li>
<li>2 fixy do bitej śmietany</li>
<li>cukier puder</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Truskawki niezbyt dokładnie zmiksować (mrożone wcześniej rozmrozić)- kawałki owoców w torcie są jak najbardziej pożądane. Bitą śmietanę ubić z fixem i cukrem pudrem zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Bezy z opakowania przesortować. Najładniejsze odłożyć do dekoracji.

Upieczony biszkopt przekroić na pół. Na pierwszej połowie rozsmarować połowę zmiksowanych truskawek. Na truskawkach rozłożyć połowę bitej śmietany, a na niej porozkładać dość luźno bezy. Na tak ułożone warstwy położyć wierzchnią warstwę biszkopta. Na niej ułożyć resztę zmiksowanych truskawek i rozsmarować dość dokładnie drugą połowę bitej śmietany. Na niej - ale maksymalnie pół godziny przed podaniem torta -porozkładać najładniejsze bezy - jedna obok drugiej.

 

  To nie tylko przepyszny, ale i bardzo efektowny tort. W wersji superszybkiej zamiast piec biszkopt, najlepiej wykorzystać gotowe spody biszkoptowe.   Najlepiej tort zrobić dzień przed imprezą, nie nakładając jednak ostatniej warstwy bitej śmietany. Gdy zmiksowane truskawki wchłoną się przez noc (lub chociaż kilka godzin) w wierzchnią warstwę biszkoptową, łatwiej będzie rozsmarować po niej bitą śmietanę.    

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen