Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<p><u>Farsz:</u></p>
<ul>
<li>1/2 kg ugotowanych ziemniaków</li>
<li>250g soczewicy</li>
<li>2 cebule</li>
<li>majeranek</li>
<li>sól i pieprz</li>
</ul>
<p><u>Ciasto na pierogi:</u></p>
<ul>
<li>1/2kg mąki pszennej</li>
<li>1 szkl. ciepłej wody</li>
<li>łyżka oleju</li>
</ul>
<p> </p>
Sposób przygotowania:
Farsz:
Soczewicę wypłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody (około 15-20min). Soczewicę odcedzić i wystudzić.
Cebule należy pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni.
Ziemniaki i soczewicę zmielić w maszynce i wymieszać dokładnie z cebulą. Dodać majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto:
Mąkę wysypać do miski, zrobić dołek pośrodku. Wlać ciepłą wodę, aby nieco zaparzyć mąkę, łyżkę oleju i dokładnie wymieszać, podsypując jeśli trzeba. Zagnieść ciasto i cienko rozwałkować.
Z ciasta wycinać kółka, nakładać farsz i formować małe pierogi sklejając dokładnie brzegi. Pierogi wrzucać do gorącej, osolonej wody i gotować aż do wypłynięcia. Podawać z podsmażoną cebulką.
Farsz wykonany w taki sposób można zawijać także w papier ryżowy, formując "sajgonki", po czym smażyć je przez chwilę na rozgrzanym, głębokim tłuszczu.
Można tym farszem także nadziewać naleśniki lub tortille wykonane z mąki gryczanej.
SMACZNEGO!