TRADYCYJNE GOŁĄBKI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 2 godzin

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<p>Farsz:</p>
<ul>
<li>400g ryżu</li>
<li>½ kg mielonego mięsa</li>
<li>2 duże cebule</li>
<li>4-5 pieczarek</li>
<li>sól, pieprz, papryka słodka do smaku</li>
</ul>
<p>&nbsp;</p>
<p>Dodatkowo:</p>
<ul>
<li>kilka gałązek koperku</li>
<li>no i oczywiście 1 główka kapusty</li>
<li>słoiczek koncentratu pomidorowego</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy farsz:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.  Gorący, ugotowany ryż przekładamy do dużej miski i dokładamy do niego mięso i podsmażoną cebulę. Wszystko szybko mieszamy, aby mięso się lekko „zaparzyło” , po czym doprawiamy solą, pieprzem i papryką i mieszamy ponownie.

 

Z kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy 1-2 wierzchnie liście. Główkę kapusty wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszamy ogień i odparzamy kapustę, ściągając z niej pojedyncze liście. Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałe części łodygi.

Porcję farszu nakładamy na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie oba boki i całość zawijamy w rulonik dość ciasno.

 

Na dnie dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty lub specjalną metalową podstawkę – aby zapobiec przypaleniu się gotowanych gołąbków – i układamy ciasno jedną warstwę gołąbków na drugiej.

Między warstwy wkładamy po gałązce koperku i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ułożone gołąbki zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę soli,  na wierzch także kładziemy koncentrat pomidorowy i gałązkę koperku.  Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny, sprawdzając od czasu do czasu, czy kapusta jest już miękka.

 

Jest to proste, ale pyszne i syte danie, które wymaga trochę wprawy i sporo czasu. Aby skrócić nieco czas przygotowywania, można użyć do zawijania gołąbków liści kapusty włoskiej – nie będzie trzeba ich odparzać przed gotowaniem. Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen