TRADYCYJNE GOŁĄBKI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 2 godzin

Źródło: 

Internet

Składniki: 

Farsz:

  • 400g ryżu
  • ½ kg mielonego mięsa
  • 2 duże cebule
  • 4-5 pieczarek
  • sól, pieprz, papryka słodka do smaku

 

Dodatkowo:

  • kilka gałązek koperku
  • no i oczywiście 1 główka kapusty
  • słoiczek koncentratu pomidorowego

Sposób przygotowania: 

Przygotowujemy farsz:

Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.

Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie.  Gorący, ugotowany ryż przekładamy do dużej miski i dokładamy do niego mięso i podsmażoną cebulę. Wszystko szybko mieszamy, aby mięso się lekko „zaparzyło” , po czym doprawiamy solą, pieprzem i papryką i mieszamy ponownie.

 

Z kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy 1-2 wierzchnie liście. Główkę kapusty wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszamy ogień i odparzamy kapustę, ściągając z niej pojedyncze liście. Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałe części łodygi.

Porcję farszu nakładamy na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie oba boki i całość zawijamy w rulonik dość ciasno.

 

Na dnie dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty lub specjalną metalową podstawkę – aby zapobiec przypaleniu się gotowanych gołąbków – i układamy ciasno jedną warstwę gołąbków na drugiej.

Między warstwy wkładamy po gałązce koperku i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ułożone gołąbki zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę soli,  na wierzch także kładziemy koncentrat pomidorowy i gałązkę koperku.  Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny, sprawdzając od czasu do czasu, czy kapusta jest już miękka.

 

Jest to proste, ale pyszne i syte danie, które wymaga trochę wprawy i sporo czasu. Aby skrócić nieco czas przygotowywania, można użyć do zawijania gołąbków liści kapusty włoskiej – nie będzie trzeba ich odparzać przed gotowaniem. Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen