Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
Farsz:
- 400g ryżu
- ½ kg mielonego mięsa
- 2 duże cebule
- 4-5 pieczarek
- sól, pieprz, papryka słodka do smaku
Dodatkowo:
- kilka gałązek koperku
- no i oczywiście 1 główka kapusty
- słoiczek koncentratu pomidorowego
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy farsz:
Cebule obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju.
Ryż gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gorący, ugotowany ryż przekładamy do dużej miski i dokładamy do niego mięso i podsmażoną cebulę. Wszystko szybko mieszamy, aby mięso się lekko „zaparzyło” , po czym doprawiamy solą, pieprzem i papryką i mieszamy ponownie.
Z kapusty wycinamy głąb i zdejmujemy 1-2 wierzchnie liście. Główkę kapusty wkładamy do dużego garnka i zalewamy wrzącą, osoloną wodą. Zmniejszamy ogień i odparzamy kapustę, ściągając z niej pojedyncze liście. Z każdego liścia odkrawamy zgrubiałe części łodygi.
Porcję farszu nakładamy na liść kapusty, zwijamy brzeg z farszem, następnie oba boki i całość zawijamy w rulonik dość ciasno.
Na dnie dużego garnka układamy pozostałe liście kapusty lub specjalną metalową podstawkę – aby zapobiec przypaleniu się gotowanych gołąbków – i układamy ciasno jedną warstwę gołąbków na drugiej.
Między warstwy wkładamy po gałązce koperku i 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Ułożone gołąbki zalewamy wrzątkiem, dodajemy łyżkę soli, na wierzch także kładziemy koncentrat pomidorowy i gałązkę koperku. Całość przykrywamy pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu około 1 godziny, sprawdzając od czasu do czasu, czy kapusta jest już miękka.
Jest to proste, ale pyszne i syte danie, które wymaga trochę wprawy i sporo czasu. Aby skrócić nieco czas przygotowywania, można użyć do zawijania gołąbków liści kapusty włoskiej – nie będzie trzeba ich odparzać przed gotowaniem. Gołąbki doskonale smakują z sosem pomidorowym.