Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- ok. 50 dag mielonego mięsa
- duża cebula
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- sucha bułka
- sól, pieprz do smaku
- majeranek
- bułka tarta
- olej lub oliwa do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę namocz w wodzie lub mleku i odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni.
Do zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Do smaku dopraw solą i pieprzem.
Do kotletów warto też dosypać trochę majeranku, który pobudzi wydzielanie soków trawiennych i wspomoże nasze trawienie.
Z doprawionego mięsa uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej z obu stron i smaż na patelni z dość dużą ilością oleju.
Do kotletów mielonych najlepiej użyć mięsa z łopatki lub karkówki własnoręcznie zmielonego w maszynce do mięsa lub blenderze. Wtedy wiesz, co jesz!
Także coraz więcej sklepów mięsnych oferuje mielenie kupionego mięsa w standardowych usługach.