KOTLETY MIELONE KLASYCZNE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • ok. 50 dag mielonego mięsa
  • duża cebula
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • sucha bułka
  • sól, pieprz do smaku
  • majeranek
  • bułka tarta
  • olej lub oliwa do smażenia

Sposób przygotowania: 

Bułkę namocz w wodzie lub mleku i odciśnij. Cebulę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na niewielkiej ilości oleju, aż się zrumieni.

Do zmielonego mięsa dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażoną cebulę, odciśniętą bułkę i jajko. Do smaku dopraw solą i pieprzem.

Do kotletów warto też dosypać trochę majeranku, który pobudzi wydzielanie soków trawiennych i wspomoże nasze trawienie.

Z doprawionego mięsa uformuj kotlety, obtocz w bułce tartej z obu stron i smaż na patelni z dość dużą ilością oleju.

 

 

Do kotletów mielonych najlepiej użyć mięsa z łopatki lub karkówki własnoręcznie zmielonego w maszynce do mięsa lub blenderze. Wtedy wiesz, co jesz!

Także coraz więcej sklepów mięsnych oferuje mielenie kupionego mięsa w standardowych usługach.

Ocena: 

2
Średnio: 2 (1 vote)