CIASTO WARSTWOWE BEZ PIECZENIA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1-2 duże paczki herbatników (w zależnosci od wielkości blachy)</li>
<li><a href="http://superdania.pl/przepis/krem-budyniowy">masa budyniowa &nbsp;</a></li>
<li>masa kajmakowa (krówka)</li>
<li>0,5l śmietany 30%</li>
<li>fix do bitej śmietany</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników – jeden przy drugim.

Na niej rozsmarowujemy masę budyniową, po czym znów kładziemy warstwę ciastek.

 

Kolejna warstwa to  masa krówkowa, jeśli jest za gęsta, można ją wcześniej podgrzać w gorącej kąpieli. Przykrywamy ją ostatnią warstwą herbatników.

 

Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy i wsypujemy fix zmieszany z 1-1,5 łyżeczki cukru pudru i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.

Bitą śmietanę wykładamy na herbatniki, wygładzamy  i  posypujemy startą czekoladą.  

 

Możemy ozdobić wierzch ciasta „kwiatkami” zrobionymi z płatków migdałów i rodzynek w czekoladzie. 

Ocena: 

5
Średnio: 5 (1 vote)