Pyszny skubaniec z owocami

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1/2 kg mąki</li>
<li>5 jajek</li>
<li>kostka masła lub margaryny</li>
<li>1,5 szkl. cukru</li>
<li>cukier waniliowy</li>
<li>3 łyżeczki proszku do pieczenia</li>
<li>ulubione owoce</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Jajka rozbijamy i rozdzielamy zółtka od białek. 
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy połamany na kawałki tłuszcz i siekamy dokładnie nożem. Z mieszanki usypujemy "stożek", robimy otwór na samej górze i dodajemy żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Z wszystkich składników szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części. 
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, następnie dodajemy pozostały cukier i nadal ubijamy, aż do uzyskania gęstej piany.
 
Owoce wstępnie przygotowujemy: wiśnie drylujemy, jabłka ścieramy na tarce lub kroimy na małe kawałeczki, śliwki pestkujemy i kawałkujemy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Na natłuszczoną wykładamy rozwałkowaną, jedną częsc ciasta. Ciasto w paru miejscach nakłuwamy widelcem, na nie wykładamy grubą warstwę owoców. Na owoce wykładamy ubitą pianę z białek, a na nią "skubiemy" lub ścieramy na grubej tarce drugą część białego ciasta.

Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika, na ok. 40-50 minut. Smacznego!

Skubaniec najlepszy wychodzi z lekko kwaskowatymi owocami - wiśniami, agrestem, rabarbarem, ale używając malin lub śliwek - również nie będzie można się od nich oderwać!

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen