Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>1-2 duże paczki herbatników (w zależnosci od wielkości blachy)</li>
<li><a href="http://superdania.pl/przepis/krem-budyniowy">masa budyniowa </a></li>
<li>masa kajmakowa (krówka)</li>
<li>0,5l śmietany 30%</li>
<li>fix do bitej śmietany</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim warstwę herbatników – jeden przy drugim.
Na niej rozsmarowujemy masę budyniową, po czym znów kładziemy warstwę ciastek.
Kolejna warstwa to masa krówkowa, jeśli jest za gęsta, można ją wcześniej podgrzać w gorącej kąpieli. Przykrywamy ją ostatnią warstwą herbatników.
Schłodzoną śmietankę krótko ubijamy i wsypujemy fix zmieszany z 1-1,5 łyżeczki cukru pudru i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, aż do osiągnięcia odpowiedniej gęstości.
Bitą śmietanę wykładamy na herbatniki, wygładzamy i posypujemy startą czekoladą.
Możemy ozdobić wierzch ciasta „kwiatkami” zrobionymi z płatków migdałów i rodzynek w czekoladzie.