Sos beszamelowy

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>5 łyżek masła</li>
<li>0,5 szkl. mąki</li>
<li>4 szkl. mleka</li>
<li>sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku&nbsp;</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Masło wkładamy do garnka, który ustawiamy na średnim ogniu. Gdy masło się rozpuści, zdejmujemy garnek z palnika i dodajemy mąkę, dokładnie mieszając. Ustawiamy znowu garnek na ogniu i nadal mieszając, powoli wlewamy mleko. Mieszamy i gotujemy tak długo, aż sos się zagotuje i zgęstnieje (około 10 min). Wtedy zdejmujemy garnek z palnika i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen