Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>opakowanie sera typu mozarella</li>
<li>awokado</li>
<li>mały słoik suszonych pomidorów w oleju</li>
<li>czarne i zielone oliwki</li>
<li>ser feta</li>
</ul>
<u>Składniki sosu:</u>
<ul>
<li>duuuża ilość świeżej bazylii</li>
<li>olej z suszonych pomidorów </li>
<li>sok z połowy cytryny</li>
<li>przyprawa maggi</li>
<li>sól i pieprz</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Dookoła talerza układamy plastry mozarelli na zmianę z plastrami awokado. Wewnątrz ułożyć warstwę pokrojonych suszonych pomidorów. Do środka okręgu włożyć pokrojony w kostkę ser feta wymieszany z zielonymi i czarnymi oliwkami.
Składniki sosu włożyć do blendera i krótko zmiksować (tak, aby były widoczne kawałki bazylii). Doprawić solą i pieprzem.
Gotowym sosem polać składniki sałatki.
Jeść zaraz po przygotowaniu.
W przepisie można użyć świeżych pomidorów zamiast suszonych. Świetne danie dla niespodziewanych gości.