KURCZAK A'LA BOEUF STROGONOW

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 30 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • 50 dkg piersi kurczaka
  • 25 dkg pieczarek
  • 5 łyżek oliwy (oleju)
  • łyżka masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 cebula
  • 3/4 szklanki śmietamny 18%
  • mały koncentrat pomidorowy (lub pół dużego)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania: 

Mieso pokroić w wąskie paski, cebulę pokroić w półtalarki, pieczarki pokroić w plastry.

Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oleju, wrzucić cebulę i pieczarki. Gdy się zrumienią, przełożyć do osobnego garnka.

Na patelnię dolać oleju i smażyć partiami pokrojone mięso. Ostatnią partię mięsa oprószyć mąką i zrumienić.

Mieso przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Do dania można dodać także - wedle uznania - pokrojony w kostkę ogórek kiszony i/lub groszek konserwowy.

Garnek postawić na ogniu i gotować około 10 minut, posypać pokrojoną natką pietruszki. 

 

Potrawkę należy podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem i dowolną surówką. Doskonała alternatywa dla "schabowego".

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen