Kategorie:
Czas przygotowania:
do 30 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- 50 dkg piersi kurczaka
- 25 dkg pieczarek
- 5 łyżek oliwy (oleju)
- łyżka masła
- 2 łyżki mąki
- 1 cebula
- 3/4 szklanki śmietamny 18%
- mały koncentrat pomidorowy (lub pół dużego)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Mieso pokroić w wąskie paski, cebulę pokroić w półtalarki, pieczarki pokroić w plastry.
Na patelni rozgrzać masło z 1 łyżką oleju, wrzucić cebulę i pieczarki. Gdy się zrumienią, przełożyć do osobnego garnka.
Na patelnię dolać oleju i smażyć partiami pokrojone mięso. Ostatnią partię mięsa oprószyć mąką i zrumienić.
Mieso przełożyć do garnka z cebulą i pieczarkami. Dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy, przyprawy. Do dania można dodać także - wedle uznania - pokrojony w kostkę ogórek kiszony i/lub groszek konserwowy.
Garnek postawić na ogniu i gotować około 10 minut, posypać pokrojoną natką pietruszki.
Potrawkę należy podawać z puree ziemniaczanym lub ryżem i dowolną surówką. Doskonała alternatywa dla "schabowego".