KRÓLIK Z KURKAMI W SOSIE WINNYM

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 1 godziny

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 cebula</li>
<li>30 dkg kurek (mogą być pieczarki)</li>
<li>tuszka królicza</li>
<li>kilka ząbków czosnku</li>
<li>romaryn, tymianek, oregano&nbsp;</li>
<li>1 marchewka</li>
<li>1 butelka wina białego półwytrawnego lub wytrawnego</li>
<li>250ml gęstej śmietany</li>
<li>masło klarowane lub oliwa z oliwek do smażenia</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Królika dzielimy na porcje i dokładnie myjemy, odsączając go potem z nadmiaru wody.  Cebulę kroimy w kostkę, mniejsze grzyby zostawiamy w całości, większe koimy w plasterki.

 

Na głębszej patelni rozgrzewamy tłuszcz (jeśli smażymy na oliwie dodajmy odrobinę masła, nada ono potrawie przepięknego, mlecznego aromatu) i wrzucamy cebulkę, gdy się zrumieni – dodajemy pokrojone kurki i smażymy jeszcze chwilę, aż grzyby puszczą soki. Wtedy zdejmujemy całość z patelni i przekładamy do innego pojemnika.

 

Na tej samej patelni rozgrzewamy kolejną porcję tłuszczu i na gorący tłuszcz wykładamy porcje królika. Do patelni dokładamy również ząbki czosnku (lekko rozgniecione, ale w łupinkach!!), zioła – najlepiej świeże, ale suszone też są odpowiednie, oraz obraną i pokrojoną w cienkie półtalarki marchewkę. Gdy królik obsmaży się z obu stron, na  patelnię wlewamy pół butelki białego wina. Całość gotujemy około 0,5 godziny, aż alkohol odparuje, a sos się zredukuje.

 

Gdy kawałki królika będą miękkie,  wyciągamy skorupki czosnku i dodjemy uprzednio podsmażone grzybki z cebulką. Na końcu wystarchy dodać śmietanę, można posypać zieleniną (koperkiem, pietruszką) i gotowe!

 

Gotując potrawkę trzeba uważać, żeby nie przegotować królika, bo będzie sie rozpadał. W przepisie można użyć także czerwonego wina, wpłynie to nie tylko na smak, ale i na kolor sosu.

 

 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen