Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>50g margaryny lub masła (najlepiej klarowanego)</li>
<li>3/4 szkl. cukru </li>
<li>200g wiórków kokosowych</li>
<li>2 białka</li>
<li>2 łyżki mąki ziemniaczanej</li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Rozpuścić w rondelku margarynę, następnie dodać wiórki i cukier.
Pianę z białek ubić na sztywno, dodać mąkę i delikatnie wymieszać. Dodać do pozostałych składników.
Na blasze rozłożyć papier do pieczenia. Łyżką porcjami wykładać ciasto na blachę, formując niewielkie stożki. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 10 - 15 minut w temperaturze 150stC, aż kokosanki się zrumienią.
Nadchodzą Święta Bożego Narodzenia, to nie znaczy że nie możemy naszego "bezglutenka" nie rozpieścić odrobiną słodyczy :)!!
Kokosanki to przepyszna alternatywa dla pierniczków na światecznym stole.