Kategorie:
Czas przygotowania:
do 20 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
<ul>
<li>1 torebka ryżu</li>
<li>1,5 szklanki mleka</li>
<li>1,5 szklanki mąki pszennej</li>
<li>1 jajko</li>
<li>5 łyżeczek masła</li>
<li>1/2 łyżeczki soli</li>
<li>1,5 łyżeczki proszku do pieczenia</li>
<li>ok. 200g drobnych owoców (jagód, malin, kawałki jabłek, brzoskwiń, itp.)</li>
<li>cukier puder </li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Ryż ugotować, masło rozpuscić. Do miski wlać mleko, mieszając - powoli dosypywać mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Gdy składniki się połączą, dodać ryż i jajko. Wysztko dokładnie wymieszać. Wlać ostudzone masło i dodać owoce.
Placuszki smażyć na rumiano, na niewielkiej ilości tłuszczu. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.