RACUCHY BABUNI

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>1 szklanka letniego mleka</li>
<li>mąka</li>
<li>1 jajko</li>
<li>1/2 kostki drożdży</li>
<li>olej do smażenia</li>
<li>cukier puder</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Drożdże pokruszyć i wymieszać w 1/4 szklanki mleka.  Pozostałe mleko wymieszać z mąką, aby uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Dodać jajko, rozpuszczone drożdże i rozmieszać dość długo i dokładnie, aby ciasto "nałapało" powietrza. Przykryć ściereczką i zostawić na pół godziny w ciepłym miejscu.
 
Po upływie tego czasu smażyć racuchy na rozgrzanym tłuszczu formując nieduże placuszki, przewracając gdy się zrumienią. Usmażone racuchy osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym i posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.
 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen