Kategorie:
Grudzień to wyjątkowy czas, gdy w Polsce notowana jest znacznie większa sprzedaż ryb niż w pozostałych miesiącach roku. Nie chodzi tu wyłącznie o karpia, ale również o drugiego króla wigilijnych potraw – pstrąga. W perspektywie zbliżających się świąt, wysokokalorycznych panierek i smażenia wszystkiego w głębokim tłuszczu, warto już teraz poszukać lżejszych sposobów na przygotowanie tej smacznej i zdrowej ryby.
Jesteśmy dziwnym krajem, który pomimo dobrodziejstwa swoich rzek i stawów, wciąż nie zauważa korzyści płynących z jedzenia ryb. Statystyki są zatrważające: na 70 kg mięsa zjadanego przez jedną osobę rocznie, przypada tylko 13 kg ryby. A przecież ryby są nie tylko źródłem witamin, minerałów i wielu składników odżywczych, ale przede wszystkim – są smaczne.
Jeszcze lepiej, gdy sposób ich przygotowania pozwala zachować jak najwięcej tego bogactwa płynącego prosto z natury. Pstrąg pieczony w folii czy pstrąg z grilla wydają się być stworzone idealnie na tę okazję. Bardzo dobrego, świeżego pstrąga można dostać tutaj: http://dobreryby.pl/ryby/swieze-ryby/pstrag-patroszony-z-glowa lub http://dobreryby.pl/ryby/swieze-ryby/pstrag-patroszony-bez-glowy – z dostawą do domu, w lodzie i bezpiecznym opakowaniu.
Samo zdrowie
Delikatne i chude mięso pstrąga zawiera najwięcej spośród wszystkich słodkowodnych ryb kwasów omega-3, które ogrywają niezwykle istotną rolę w profilaktyce chorób serca i układu krążenia. Co warto podkreślić, już dwie porcje pstrąga tygodniowo zaspokajają zapotrzebowanie na DHA u osób z chorobami serca. Ponadto pstrąg jest niskokaloryczną rybą, bogatą w fosfor, selen, wapń, magnez, żelazo, potas i witaminy z grupy B. Jest to więc świetna alternatywa dla osób, które nie przepadają za tłustymi rybami morskimi.
Pstrąg z grilla a może z piekarnika?
Nie istnieje idealny przepis na rybę, który zadowoli każdego. Każdy z nas ma swoje smaki i ciężko dogodzić wszystkim. Oczywiście, w tak wyjątkowy czas jakim są święta Bożego Narodzenia, ciężko negować tradycyjne przepisy rodzinne przekazywane z pokolenia na pokolenie. Nie kłóćmy się więc z babcią, która jak co roku przekonuje nas do panierowanego karpia i pstrąga z głębokiego tłuszczu. Ale może warto ją jakoś przekonać do tego, że wasz przepis na pstrąga jest równie smaczny? Nie będzie to wcale takie trudne.
Szybkie, łatwe i przyjemne
W czasie, gdy wszystkie patelnie są zajęte, pstrąg pieczony w folii wydaje się być idealnym rozwiązaniem. Jego przyrządzenie zajmuje niewiele czasu i wysiłku. Wystarczy łyżka masła, świeże zioła (bazylia i oregano), dwa plasterki cytryny, sól, pieprz, oliwa z oliwek i folia. Rybę myjemy, patroszymy i oskrobujemy. Przyprawiamy ją, do środka wkładamy masło, zioła i cytrynę, smarujemy oliwą, zawijamy w folę i… gotowe! Wystarczy włożyć ją do pieca i za 25 minut delektować się pyszną i zdrową rybą z piekarnika.
Skomentuj