Zdrowa i ekologiczna żywność

Kategorie: 

Źródło: dreamstime.com

Powszechnie wiadomo, że zdrowe jedzenie ma zdolność do wspomagania organizmu w samoleczeniu i znacznie redukuje ryzyko zapadnięcia na poważną chorobę. Niestety ostatnio coraz trudniej odróżnić co jest rzeczywiście zdrową żywnością, a co tylko zostało tak nazwane przez specjalistów od marketingu.

 

Aby być pewnym, że je się naprawdę zdrową żywność, w dzisiejszych czasach właściwie trzeba ją sobie samemu wyprodukować. W ograniczonym zakresie jest to możliwe, ponieważ cześć ludzi dysponuje kawałkiem ziemi, gdzie można uprawiać warzywa i przy odpowiednich plonach, można przygotować je do spożycia także w zimie.

 

Jednak w naszym zaganianym świecie, w którym wszyscy gdzieś się spieszą, mało jest ludzi zdolnych do wyhodowania sobie własnych pomidorów, papryk, a już z pewnością nieliczni zdecydują się na trzymanie zwierząt hodowlanych, aby mieć pewność, że nie są one karmione paszą z GMO. Zresztą ilość komplikacji jakie nastręcza nawet zwykły chów kur, jest ogromna, o zapachach nie wspominając.

 

Dlatego, aby nie popadać w szaleństwo produkcji własnej żywności w każdej dziedzinie, kluczowe jest znalezienie dojść do żywności produkowanej w twojej najbliższej okolicy. W niektórych podmiejskich miejscowościach do ostatnich gospodarzy, trzymających krowy ustawiają się kolejki chętnych na zakup takiego mleka bezpośrednio od krowy. To oczywiście nie podoba się SANEPIDowi, ale podoba się ludziom.

 

Branża zdrowej żywności dopiero się rozwija i ma wielkie perspektywy, bo Polacy coraz częściej zaczynają się zastanawiać nad tym czy kupowanie wszystkiego w dwóch sieciach dyskontów nie ma przypadkiem potem dla nich poważnych implikacji zdrowotnych. Zresztą większość sieci hipermarketów już się zorientowała w tym trendzie i zaczynają udawać, że sprzedają coś zdrowego tworząc nowe, droższe marki produktowe sugerujące ekologiczność.

 

Aby nie być nabitym w butelkę trzeba korzystać z najlepszych źródeł żywności, sprawdzonej i pewnej a nie tylko oznaczonej zieloną naklejką ze słowem ECO. Ciekawą formą dojścia do zdrowej żywności są sklepy internetowe ją oferujące, na przykład www.organicznyraj.pl Tego typu platformy zakupowe zapewniają zaopatrzenie nie tylko w zdrowe warzywa, ale i mięso i produkty przetworzone. Miejmy nadzieje, że takie formy sprzedaży umożliwią kiedyś skrócenie ilości pośredników między producentami wartościowej żywności, a jej konsumentami, co może spowodować obniżenie cen normalnej zdrowej żywności.

 

 

Ocena: 

3
Średnio: 3 (1 vote)

Skomentuj