ZUPA OGÓRKOWA

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>6 ogórków kiszonych</li>
<li>3-4 średnie marchewki</li>
<li>1 pietruszka</li>
<li>kawałek selera i pora</li>
<li>4 ziemniaki</li>
<li>3 litry wody</li>
<li>pęczek koperku</li>
<li>sól, pieprz, cukier do smaku</li>
<li>1 czubata łyżka mąki</li>
<li>&nbsp;pół kubka gęstej śmietany 18%</li>
<li>2 łyżki masła (najlepiej sklarowanego)</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

W dużym garnku nastawić wodę na zupę. Warzywa obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ziemniaki pokroić w kostkę. Wrzucić do gotującej się wody i gotować, aż warzywa zrobią się miękkie. Doprawić solą i pieprzem.

 

Na tarce o dużych oczkach zetrzeć ogórki kiszone i wrzucić je, razem z powstałym sokiem do gotujących się warzyw. Na patelni roztopić masło, wsypać mąkę i zrumienić zasmażkę na złoty kolor. Chochelkę gotującej się zupy wlać na patelnię i dokładnie rozmieszać z zasmażką. Całość przelać do garnka, doprowadzić do wrzenia. Wsypać odrobinę cukru, aby zbalansować kwaśny smak ogórków.

Śmietanę dokładnie rozprowadzić z niewielką ilością zupy i wlać całość do zupy, na końcu wsypać posiekany koperek.

 

Prawdziwa zupa ogórkowa jest bardzo kwaśna i to pewnie dzięki temu zdecydowanemu smakowi doczekała się wielu miłośników. Niektórzy wierzą, że to remedium na zatrucie alkoholowe.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen