ŻEBERKA W SOSIE SŁODKO-WINNYM

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 10 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>80 dag żeberek wieprzowych</li>
</ul>
<p><u><strong>Składniki na marynatę:</strong></u></p>
<ul>
<li>6-8 łyżek oliwy z oliwek i sosu sojowego</li>
<li>3 łyżki octu winnego</li>
<li>4 łyżki ketchupu</li>
<li>1 łyżka koncentratu pomidorowego</li>
<li>2 papryczki chili</li>
<li>4 cebule dymki</li>
<li>3 ząbki czosnku</li>
<li>1 łyżeczka imbiru bądź gałki muszkatołowej</li>
<li>1 łyżeczka słodkiej papryki</li>
<li>szczypta mielonego ziela angielskiego</li>
<li>2-3 łyżki miodu</li>
<li>Sól, pieprz do smaku</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Składniki marynaty wymieszać ze sobą w duzej misce i włożyć do niej pokrojone w kawałki żeberka. Całość należy schłodzić min. 5 h w lodówce. Gotowe żeberka pieczemy około 45 min w tepmeraturze 180stC, od czasu do czasu obracając.

 

Żeberka można podawać z chlebem lub ziemniakami i dowolną surówką.

 

Przepis okazał się wielkim hitem na urodzinach mojej chrześnicy. Zawdzięczam go mojej siostrze. Przy okazji zajadania się tym rarytasem zaczęłam się zastanawiać: jak to jest, że coraz więcej ludzi oficjalnie twierdzi, że nie przepadaja za mięsem, ale gdy na stół trafiają zrumienione, aromatyczne tłuściutkie żeberka, to zazwyczaj znikają w zastraszającym tempie :)?? 

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen