Kategorie:
Czas przygotowania:
Źródło:
Składniki:
<ul>
<li>1 kg mięsa wieprzowego mielonego</li>
<li> 3 czerstwe bułki</li>
<li>3 jajka</li>
<li>6 jajek ugotowanych na twardo</li>
<li>przyprawy: sól, pieprz, majeranek</li>
<li>ząbek czosnku </li>
</ul>
Sposób przygotowania:
Ugotowane jajka obieramy ze skorupek. Bułki namaczamy w mleku lub wodzie i odciskamy.
Mięso rozrabiamy z 3 jajkami i rozmoczonymi bułkami. Przyprawiamy kolejno solą, majerankiem, pieprzem naturalnym i ziołowym i wciskamy ząbek czosnku. Teraz mięso należy dobrze wyrobić.
Z części mięsa robimy „placek” o grubości ok.1,5 cm, na jednym brzegu układamy jajka, jedno koło drugiego i rolujemy. Gotowy rulonik kładziemy do specjalnej blaszki (ja używam foremek jednorazowych, tłoczonych z folii aluminiowej) i wygładzamy łyżką namoczoną w oleju.
Roladę pieczemy ok. 40-45 minut w temperaturze 160stC, kontrolując jednak w międzyczasie kolor pieczeni, może być dobra nieco wcześniej.
Do tego przepisu najlepiej użyć mięsa ze zmielonej szynki lub chudej karkówki. Mięso „kupne”, gotowe zawiera z reguły dużo tłuszczu.
W wersji wielkanocnej gotową pieczeń po wystygnięciu można posypać zielonym koperkiem lub rzeżuchą. Do środka pieczeni, zamiast gotowanych jajek, można także dodać śliwkę, marchew, morelę lub pieczarki.