Kategorie:
Czas przygotowania:
do 10 minut
Źródło:
Internet
Składniki:
- pół główki kapusty białej
- 1 cebula
- 2 marchewki
- jabłko
- natka pietruszki
- sok z cytryny
- trochę cukru
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Kapustę kroimy na drobno. Ścieramy marchewkę i jabłko na „grubej” tarce. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki drobno siekamy.
Wszystko wkładamy do dużej miski, żeby łatwiej się wszystko mieszało. Doprawiamy solą, pieprzem, cytryną i cukrem. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
Taka surówka to bomba witaminowa. Kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych i sporo witamin. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Tak surówka stanowi idealny dodatek do dań mięsnych.