RYBA POD PIERZYNKĄ

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

<ul>
<li>2 płaty ryby (najlepiej tłustej, morskiej)</li>
<li>ząbek czosnku</li>
<li>2 łyżki bułki tartej</li>
<li>dwie łyżki masła</li>
<li>2 łyżki posiekanej natki pietruszki</li>
<li>sól, pieprz</li>
</ul>

Sposób przygotowania: 

Rybę kroimy na kawałki, płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na niczym nie wysmarowanym naczyniu żaroodpornym, jeden obok drugiego.
 
Do miseczki wrzucamy miękkie masło, wciskamy czosnek i dodajemy natkę pietruszki i sól. Na końcu dodajemy bułkę tartą. Dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita papka.
 
Na każdy kawałek ryby wykładamy trochę ziołowego masła z bułką tartą i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200stC na ok. 15 minut, aż bułka tarta się zrumieni.
 
Kawałki ryby dekorujemy na talerzu kawałkiem cytryny. Danie do można serwować z ziemniakami, frytkami lub ryżem.

 
Tłuste ryby morskie są cennym źródłem dobroczynnych dla naszego organizmu kwasów tłuszczowych omega-3 i powinny na stałe zagościć w naszych jadłospisach. Podany powyżej przepis to ciekawa i mało wymagająca alternatywa dla standardowych dań rybnych.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen