PULPETY W PIECZARKOWYM SOSIE

Kategorie: 

Czas przygotowania: 

do 20 minut

Źródło: 

Internet

Składniki: 

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • ½  suchej bułki
  • pęczek posiekanej natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 łyżki mąki
  • 5-6 dużych pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania: 

Siekamy cebulę w drobną kostkę.

 

Do mielonego mięsa należy dodać posiekaną natkę pietruszki, uprzednio namoczoną i odciśniętą bułkę, sól, pieprz i jajko. Wciskamy ząbek czosnku i dokładnie wyrabiamy. 

 

Z mięsa formujemy niewielkie kulki i wrzucam je do garnka z wrzącą wodą. Ręce najlepiej zmoczyć uprzednio wodą, łatwiej będzie się wtedy formowało kulki z mięsa. Pulpety gotujemy około 15 minut. Ugotowane pulpety wyciągamy na talerz i odstawiamy na chwilę.

 

Gdy pulpety się gotują, na wysokiej patelni rozgrzewamy masło (najlepiej klarowane). Podsmażamy posiekaną cebulę i pokrojone w plastry pieczarki, aż się zrumienią. Zalewamy połową szklanki wody i doprowadzamy do wrzenia.

 

Mąkę rozprowadzamy dwiema łyżkami wody i wlewamy przygotowaną i dobrze rozmieszaną  zaklepkę do sosu. Mieszamy całość, aż zgęstnieje.

 

W tak przygotowany sos przekładamy pulpety i całość doprowadzamy do wrzenia. Dodajmy 3 łyżki śmietany, uprzednio rozprowadzonej niewielką ilością gorącego sosu.  Na końcu posypujemy gotowy sos resztą posiekanej natki pietruszki.

  Pulpety w pieczarkowym sosie można podać z ziemniakami lub makaronem. Mnie jednak najbardziej smakuje z kaszą gryczaną i ogórkami kiszonymi.

Ocena: 

Nie ma jeszcze ocen